Jody Fonck schittert in NRHA-G Open Breeders Futurity

17 oktober 2023 Uit Door De Quarter

17/10/2023 – Manuel Cortesi is niet de enige ruiter die tijdens de finales van de NRHA Germany Open Breeders Futurity voor 4-jarigen welke zaterdag in de Ostbayernhalle in Rieden-Kreuth (DE) zijn verreden geschiedenis schreef door met de magische score 233,0 de L4 titel te claimen. In de € 20.020 added L2 finale met 17 combinaties aan start en de € 9.240 added L1 finale met 15 combinaties aan start was het Jody Fonck (BE) die een primeur had en daarmee geschiedenis schreef.
De 17-jarige Jeugd- en Non Pro ruiter claimde met Iam A Voodoo Dr [Shiners Voodoo Dr] in bezit van Jacqueline Seger met de score 218,0 zowel de L2- als L1 Futurity Champion titel. De L2 Reserve Champion titel was met een 217,5 voor Captain Chex Sparrow [Smooth Move Chex] in bezit van Heidi Wallner en gereden door Franziska Wallner (DE). Plaats 3 ging met een 216,0 naar ND Special Pop[Special Nite] in bezit van Pia Pickhardt en gereden door Kim Obenhaus (DE). In L1 claimde Jody met JJ Pale Faced Spook [Pale Face Dunnit] in bezit van Annelies en Hermann Meinert met de score 215,0 tevens de Reserve Champion titel. Plaats 3 was met de score 213,5 voor Be The Bees Knees [Colonels Shining Gun] in bezit van Emma Villa en gereden door Stefano Ladetto (IT).
Buiten het feit dat Jody bijzonder goed heeft gereden, is er nog iets bijzonders aan deze prestatie. Weinigen hebben er weet van dat een jeugdruiter (Non Pro) paarden van derden mag uitbrengen in de Open competitie. Enkele jaren terug heeft NRHA een regel ingevoerd bedoeld om jeugdruiters te faciliteren in hun keuze op latere leeftijd. Elke jeugdruiter in de leeftijdscategorie van 18 jaar of jonger die lid is van de NRHA mag woonachtig zijn bij en/of werken voor een NRHA Professional. Beloning kan ook huisvesting en eten omvatten. De jeugdruiter mag zijn/haar eigen paard onderbrengen bij de trainer waarbij de details van pension en training een zaak is tussen de partijen onderling. In de periode dat de jeugdruiter bij de trainer werkzaam is, mag deze elk paard rijden op zowel de locatie waar hij/zij resideert als op wedstrijden Tegelijkertijd mag de jeugdruiter starten in NRHA jeugd- of Non Pro klassen waarbij de geldende NRHA regelgeving omtrent deelname van kracht is plus de daarbij behorende restricties ten aanzien van het eigendom van het paard.
Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat deze regel op Europese bodem wordt toegepast en dan ook nog op een prestigieus internationaal evenement. Dit jaar is het laatste jaar dat Jody in de Jeugd competitie mag starten. Voor volgend jaar zal de keuze worden gemaakt om ofwel Open ruiter te worden of de Non Pro status te behouden.

©2023 De Quarter Western Online
Foto: Jody Fonck en Iam A Voodoo Dr. Foto: Art&Light Fotography, DE