AQHA Youth World Cup

13 juli 2023 Uit Door De Quarter

14/07/2023 – De AQHA Youth World Cup had vanaf 29 juni tot en met 8 juli plaats in het Bryon-College Station Texas (VS). Dit evenement wordt om de twee jaar door een verschillend land georganiseerd. Cutting, Reining, Horsemanship, Ranch Riding, Trail, Western Riding, Hunt Seat Equitation, Hunter under Saddle en Showmanship stonden op het programma. Dit jaar namen 17 teams deel: Australië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Luxemburg, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Verenigde Staten, Zuid Afrika, team Nordic (NOR/FIN), team United (GB/AU/SE/BE/SL) en Nederland. De teams krijgen de door derden belangeloos beschikbaar gestelde paarden toegewezen middels een loting en in de dagen of uren (Reining en Cutting) voorafgaand aan de competitie worden clinics gegeven.
Het NQHA Jeugdteam werd gevormd door Kevin Holthuijsen (18), Esmee Vermeeren (17), Anne Luitjens (17), Saartje Witters (12), coach Jamie Verkerk en manager Natascha Holtrop. Jamie: “Ik heb zelf ook deel uitgemaakt van het NQHA jeugdteam en dat is superleuk. Ik was al van plan mee te gaan en toen wilde het toeval dat NQHA een assistent trainer voor het jeugdteam zocht. Eenmaal op gesprek is dat omgezet naar hoofdtrainer en coach. Ik ben die uitdaging met groot enthousiasme aangegaan. Om de jeugd alvast aan verschillende paarden – die allen anders zijn getraind en andere talenten hebben – te laten wennen, heb ik ze in de trainingen voorafgaand aan de Youth World Cup op elkaars paard laten rijden en ook mijn lespaarden zijn ingezet voor Reining en Cutting. Eenmaal op de Youth World Cup heb ik samen met Natascha geprobeerd voor de diverse disciplines de juiste combinatie te vinden tussen het talent van de beschikbare paarden en het talent van het teamlid en dat is aardig gelukt moet ik zeggen. We zijn eigenlijk super trots en het was ook nog eens super leuk. Namens het team wil ik graag iedereen bedanken die deze ervaring mede mogelijk heeft gemaakt.”
Het jeugdteam hield zich prima staande. Het aantal deelnemers per klasse varieerde van 30 tot 50 en per klasse werden 15 combinaties geplaatst. De Nederlandse jeugd plaatste zich in Cutting (Esmee 8ste), Reining (Esmee 3de), Trail (Kevin 4de), Ranch Riding (Kevin 13de, Esmee 15de), Showmanship (Anne 12de, Saartje 15de) en als klapper op de vuurpijl plaatste de pas 12-jarige Saartje zich met de 8-jarige merrie Ruby Kruze [The Krymsun Kruze] 1ste in Hunter under Saddle. Met deze merrie, belangeloos beschikbaar gesteld door Candie Scott White, konden alle jeugdruiters goed overweg. Ruby Kruze heeft een imposant show record. Wat drijft een eigenaar om een goed paard beschikbaar te stellen zonder te weten wie de teugels ter hand gaat nemen? Candie: “In 2018 heb ik mijn ruin Any Given Moment ‘gedoneerd’ voor de Youth World Cup. Hij kwam bij het Britse team terecht en dat was een geweldige ervaring. Ruby is een erg zacht en vergevensgezind paard. Ik weet dat de jeugd wordt gecoacht en alleen op gezette tijden mag rijden. Mijn eigen trainer, Nancy Cahill, was de USA team coach dus ik wist dat zij een oogje in het zeil werd gehouden en dat Ruby in goede handen was. Ik ben blij voor de Nederlandse jeugd dat het zo goed heeft uitgepakt met haar.“
Uiteindelijk eindigde Nederland op plaats 9 in de eindstand. Goud was voor team VS, zilver voor team Australië en brons voor team Duitsland.

©2023 De Quarter Western Online